Jaciment Neolític de Savassona

StFeliuet_apasdeformiga2.JPG

  • DISTÀNCIA: 3,29 km
  • DESNIVELL: + 113 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: Bona part de la ruta sense senyalitzar.

track de la ruta

COM ARRIBAR-HI.

La ruta s’inicia a peu de la carretera BV-5213 que va a Sant Pere de Casserres, a tocar del Pantà de Sau. L’aparcament, o trosset de terra on deixar el cotxe, el trobem a uns dos quilòmetres després de Tavèrnoles. A mà esquerra.

Inici de la ruta (Google Maps)

LA RUTA.

Al mateix aparcament, passem una portella i ens enfilem entre unes alzines que ens queden a l’esquerra. Al capdamunt, ens apareix un prat i ja veiem Sant Feliuet al fons, enfilat damunt les roques.

El camí és molt evident i anem trobant algun pal indicador de Sant Feliuet amb marques de color verd, fins que arribem a un prat amb un gran bloc de pedra. Aquí dedicarem una estoneta a recórrer diferents elements del jaciment neolític de Savassona, tots ells ben senyalitzats i amb plafons explicatius al peu dels més “importants”.

Visitem la pedra de les bruixes i la pedra de l’home, per recular després sobre les nostres passes i començar a enfilar-nos cap a Sant Feliuet a l’alçada del primer gran bloc que havíem trobat, el dau.

L’ascensió comença just davant del dau i ens porta a una clariana amb una roca amb una lluna gravada. Just aquí virem cap a la dreta i ens enfilem per un tramet d’escales per arribar al cim del turó. L’ermita es pot voltejar totalment, i ens permetrà tenir panoràmiques de Vic, la majoria de cims de les Guilleries, el Matagalls, el Far… Unes vistes espectaculars pels tot just 660m d’aquest cim.

Per seguir amb la ruta haurem de desfer el camí fins la roca de la lluna. Aquí, en comptes de girar a l’esquerra cap el dau, seguim recte cap a dins el bosc. De seguida trobem un bloc de pedra grandiós, la pedra del sacrifici. Després de llegir-ne la història al plafó que hi ha als seus peus, seguim en el mateix sentit que dúiem, per dins el bosc. El camí és molt evident, transita entre blocs de roca que sembla que converteixen la zona en un paradís pels escaladors, i ens acaba portant a la carretera.

Creuarem la carretera i marxem per un caminet a mà esquerra. El camí voreja un prat i acaba arribant a l’entrada d’una propietat on hi ha l’ermita de Sant Pere de Savassona. A partir d’aquí continuem en el mateix sentit, però ara per una pista ampla, que arriba a una cruïlla on veiem una bassa d’aigua a l’esquerra i una gran alzina amb un senyal que prohibeix el pas als vehicles a la dreta. Just darrera l’alzina s’enfila un corriolet que ens porta a una altra pista de ciment que passa uns metres més amunt. La prenem a mà dreta i ens porta a l’entrada del Castell de Savassona.

Un cop aquí marxem per l’esquerra tot vorejant la muralla del castell, i davant una porta de fusta girem en rodó a l’esquerra de nou per un camí molt evident. El camí va transitant en direcció sud-est a l’obaga d’una paret de pedra, amb la qual ens podrem encantar observant-ne les dotzenes de forats i cavitats que s’hi veuen. Fins que al final ens apareix al davant la Bauma de la Baronessa. Espectacular!

Sortim de la bauma per la banda contrària a la que hi hem arribat i ens enfilem de seguida a mà esquerra. Al capdamunt de la pujada hi trobem un corriol i el prenem a l’esquerra també. El camí transita, ara, per damunt les roques que ens feien ombra fa uns minuts i el paisatge canvia completament. Un ambient totalment assolellat, dominat per mates de farigola i amb molt bones vistes a banda i banda.

Després d’un cartellet on hi posa “Zona d’Ensinistrament de Gossos”, girem a la dreta per baixar d’aquesta talaia per una escletxa. El camí baixa ràpid i arribem a la pista encimentada que hem seguit fa una estona. La creuem i prenem el corriolet que baixa fins la bassa, i desfem el camí per la pista fins a Sant Pere. Just a davant de l’entrada de la propietat privada on hi ha Sant Pere de Savassona surt una pista que baixa fins la carretera, just on tenim el cotxe aparcat. Fi de la nostra ruta, doncs.

EL MILLOR D’AQUESTA RUTA.
  • Les formacions rocoses que hi trobem. Tan els grans blocs del jaciment neolític com tot el tram que ens porta a la Bauma de la Baronessa. Són simplement espectaculars.
  • Les vistes. Deu ser un dels avantatges d’estar a la Plana de Vic. A la que ens enfilem una mica, obtenim panoràmiques sensacionals de tot allò que ens envolta.
SABIES QUE…

El Castell de Savassona, al terme de Tavèrnoles, es considerat bé d’interès nacional. Malgrat que des de lluny es pot confondre amb una gran casa senyorial, disposa de mur de defensa i d’una torre triangular al seu interior.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Verdaguer.

El famós poeta català va néixer a Folgueroles, a pocs quilòmetres d’aquesta ruta. Si us hi acosteu, podreu visitar la Casa-Museu de Mossèn Cinto. Per consultar-ne horaris i preus, podeu seguir el següent enllaç.

Guilleries-Savassona.

L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona compta amb un gran nombre de senders i llocs d’interès. A Tavèrnoles, a poc més d’un quilòmetre de la ruta que ens ocupa, hi trobarem una oficina d’informació on ens indicaran molt amablement els llocs i/o rutes que millor s’adaptin a nosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s