Riera de Martinet – Aiguafreda

RieraMartinet_Apasdeformiga.jpg

  • DISTÀNCIA: 3,82 km
  • DESNIVELL: + 147 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: Sense complicacions.

track de la ruta

COM ARRIBAR-HI.

Per arribar al punt d’inici de la ruta caldrà que prenguem la carretera C-17. Si venim del nord (de la banda de Vic) agafarem la sortida que indica el Muntanyà / Aiguafreda, després passarem per sota la C-17 i tombarem a la dreta per creuar la riera de Martinet. Tot seguit girarem a l’esquerra direcció la Residència la Font, davant de la qual podrem aparcar.

Si, en canvi, venim del sud (de la banda de Granollers) haurem de sortir a la sortida que indica el Muntanyà / St.Martí C. / Aiguafreda i creuar tot el poble d’Aiguafreda per la carretera N-152a (ctra. de Ribes) fins que al final, davant d’un centre de jardineria, haurem de tombar a la dreta direcció la Residència la Font on, com ja hem explicat, podrem aparcar.

LA RUTA.

Iniciem la ruta, doncs, davant la Residència la Font i marxem per un caminet de terra que surt a l’esquerra de la Font dels Enamorats.

Després d’una petita pujada, encarem un tram planer i ombrívol amb la riera de Martinet enfonsada a la nostra esquerra. El camí gira més endavant a l’esquerra en baixada i s’estreny. Als nostres peus el terra va adquirint un to vermellós d’argila.

Durant aquest tram anem trobant diversos corriols que marxen a l’esquerra per anar a trobar la riera, però nosaltres seguim recte pel camí més evident. Tot pujant trobem el segon panell informatiu, que parla de la fauna de la zona. I pocs metres més endavant hi trobem una fita on s’indica la Resclosa. Ens haurem de desviar uns 20m del camí principal per un corriol que baixa fins un gorg i un salt d’aigua originat per una antiga resclosa en restauració.

Tornem al camí principal i de seguida trobem un tram ben planer on hi ha el panell número 3. Aquí se’ns explica les espècies de flora que podem veure vora la riera. En aquest punt, a més, es separen el circuit de natura de la riera de Martinet que nosaltres seguim de l’itinerari PR-C200 d’Aiguafreda de Dalt. De totes maneres, seguirem aquest últim uns 50m direcció la riera per arribar a un indret ben acollidor amb el salt d’aigua que veieu encapçalant aquesta ruta.

Retornats al panell informatiu on es separen les dues rutes, seguim les fites de color taronja que s’enfilen per un corriol bosc endins. El corriol va pujant de forma constant fins a trobar un torrent, que podrem creuar per un parell de taulons.

Encarem un petit tram en forta baixada amb la riera de Martinet vigilant-nos a la nostra esquerra de nou. La creuem un parell de vegades per tornar a quedar-nos a la mateixa banda i desemboquem a un prat, al fons del qual trobem el quart panell informatiu. Aquí se’ns mostren algunes flors i plantes del bosc mediterrani. Just en aquest punt una fita taronja ens indica la Font dels Enamorats i ens fa girar en rodó per continuar la ruta en el sentit contrari que portàvem fins ara.

El camí es va enfilant fins que desemboca a un camí lleugerament més ample on una fita ens indica la Font dels Enamorats a la dreta i l’enllaç amb el PR a l’esquerra. Prenem, doncs, el camí que tira avall a la dreta.

El camí es va emboscant i fent més petit, i acabem trobant una bifurcació. Malgrat que la fita no està posada amb massa fortuna, nosaltres seguim baixant pel camí de la dreta.

Acabem sortint a una clariana, on una fita ens indica un corriol que marxa a la dreta, tot baixant pel mig del bosc. El corriol fa un revolt a la dreta i desemboca a un camí més ample que no és cap altre que el que hem pres al principi de la nostra ruta.

Ja només ens cal seguir-lo a l’esquerra alguns metres per arribar a l’aparcament.

SABIES QUE…

L’any 2008 l’Associació Martinet Grup de Defensa Fluvial engega un projecte de recuperació i millora ambiental de la riera protagonista d’aquesta ruta, amb el suport de Projecte Rius. L’acord signat amb l’ajuntament inclou un acord de custòdia amb el propietari.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Circuit d’Orientació.

Si seguiu el recorregut d’aquesta ruta, i esteu una mica atents, veureu uns pals de fusta amb una espècie de ranura. Es tracta de fites del circuit fix d’orientació d’Aiguafreda. Podeu aconseguir el mapa a l’oficina de turisme de la vila, però creiem que és un circuit un pèl massa exigent. Per això, us recomanem el que hi ha instal·lat a Tagamanent, prop de la masia el Bellver. El mapa també es pot aconseguir a l’oficina de turisme que hi ha a peu de C-17, a Tagamanent, i el circuit consta de dos trams i creiem que és molt més assequible per fer amb canalla.

Visita a la Ecogranja Salgot.

A l’Ecogranja Salgot fan visites guiades a les seves instal·lacions, on crien porcs ecològics. A la pàgina web podreu veure quins dies organitzen aquestes visites i ho podeu fer coincidir amb el dia de la ruta a la riera de Martinet. La granja és a poc més d’un quilòmetre d’on aparcarem el cotxe.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s