Estany de Sils

estanys-sils_apasdeformiga

  • DISTÀNCIA: 2,34 km
  • DESNIVELL: + 5 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: Curta, planera i ben senyalitzada. No té cap complicació.

track de la ruta

COM ARRIBAR-HI.

La ruta s’inicia davant l’estació de RENFE de Sils. Per tant, hi podem arribar amb tren per la línia Barcelona-Girona-Portbou, o bé deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha just davant de l’estació de trens.

Si anem amb cotxe podem arribar a Sils per l’autopista AP-7 i prenent la sortida 9 de Maçanet de la Selva. Després anirem a buscar la N-II direcció Girona i aviat trobarem la indicació de Sils, seguint la C-63. L’aparcament el trobarem indicat a mà esquerra just després de creuar per sota l’autopista.

LA RUTA.

Com hem explicat sortim de l’aparcament de l’estació, i ho farem resseguint l’aparcament en direcció oest cap al veïnat on destaca l’església de Santa Maria.

De seguida arribem a les primeres cases i girem a l’esquerra pel carrer Pere Porter i tot seguit ho fem a la dreta pel carrer de l’Estany. Aquest carrer es converteix de seguida en una ampla pista de terra que ens deixa al cap d’uns metres a la riera de Santa Maria. Nosaltres la creuarem per un pont de fusta seguint les indicacions.

Tot just creuar el pont el camí ens fa girar a l’oest i aviat farà un gir de 90º a l’esquerra per deixar-nos al peu d’una torre d’observació des d’on podrem contemplar una panoràmica de l’estany i del canyissar.

Baixem del mirador per seguir per la pista en direcció sud. En aquest tram trobarem algun punt d’observació d’ocells fet amb brucs a la nostra dreta i un petita llacuna ballada a la nostra esquerra. Aviat, però, trobem un pal indicador que ens fa girar a la dreta per endinsar-nos per un camí més estret que transita entre un camp de pollancres i l’estany.

Tot just entrar en aquest nou tram, trobem la primera observatori per veure aus. Passada la caseta el camí gira 90º a l’esquerra tot resseguint el camp de pollancres i pocs metres més endavant torna a girar a la dreta per encarar una recta on trobarem la segona caseta.

Després d’aquesta recta el camí vira de nou a la dreta per deixar-nos davant d’un petit pont de fusta, que tot just creuar-lo ens deixa a la porta de la tercera caseta. Deixem la caseta i trobem un nou pont de fusta que ens deixa a un camí de terra molt més ample que prendrem a la dreta.

Ara ja tan sols ens queda seguir aquest camí custodiats per plataners i la séquia a l’esquerra i per la riera de Santa Maria a la dreta, que ens portarà de nou a les envistes de l’església de Santa Maria i de l’estació de Sils.

SABIES QUE…

L’espai actual dels Estanys de Sils va ser dessecat per tal de lluitar contra el paludisme i convertir-lo en terrenys de conreu. No va ser fins l’any 1998 quan es va començar a treballar per recuperar aquest espai inundable, incloent-lo dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de Catalunya i dins la Xarxa Europea Natura 2000. S’hi van realitzar diverses actuacions com ara l’adquisició dels terrenys privats per part de l’administració pública, la regeneració d’una llacuna permanent (la que rodegem amb la nostra ruta) o la recuperació dels prats de dall, la vegetació d’aiguamoll i el bosc de ribera.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Centre d’Informació de l’Estany de Sils

A la mateixa estació de ferrocarrils hi trobem el Centre d’Informació de l’Estany de Sils on hi ha diversa informació sobre l’espai protegit, així com una maqueta i una exposició permanent.

El Centre està obert dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h, i si és del vostre interès es poden concertar visites guiades a l’estany organitzades per l’Associació Temporània (temporania@hotmail.com).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s