Uelhs deth Joèu

Uelhs_apasdeformiga.jpg

  • DISTÀNCIA: 2,64 km
  • DESNIVELL: + 88 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: No té cap complicació.

track de la ruta

COM ARRIBAR-HI.

A uns 8-9 quilòmetres de Vielha direcció Bossòst i França per la N-230 trobarem indicat a mà esquerra el poble d’Es Bòrdes i Era Artiga de Lin. Nosaltres seguim les indicacions d’Era Artiga de Lin, que ens faran creuar el poble de Bordes, i ens anirem enfilant per la vall camí del nostre objectiu.

A uns 6 quilòmetres d’Es Bòrdes arribem a un aparcament amb una barrera on nosaltres vam haver de deixar el cotxe. Durant aquest estiu (2016) estaven realitzant una prova pilot per restringir la circulació de vehicles a la vall. Des de l’aparcament de la Mair de Diu d’era Artiga de Lin es pot pujar fins els Uelhs amb un trenet que costa 2 euros per trajecte els adults.

LA RUTA.

Doncs el trenet té dues parades, a l’aparcament més proper dels Uelhs del Joèu  i al capdamunt de la vall, al refugi de l’Artiga de Lin.

Si baixem a la segona parada ens estalviarem uns 600m en pujada per una pista asfaltada. De totes maneres també ens podem estalviar el tren i pujar a peu des de l’aparcament, tot i que d’aquesta manera doblarem la distància de la ruta.

Si comencem a la primera parada i comencem la ruta en el sentit contrari de les agulles del rellotge, haurem de marxar per la mateixa pista asfaltada per la que transita el tren, cap al sud, buscant el final de la vall.

S’acaba l’asfalt i arribem a unes amplies esplanades, amb el circ glacial que tanca la vall al nostre davant, amb el Malh d’era Artiga mostrant-se imponent. A la nostra dreta el Refugi d’era Artiga on s’indica que s’utilitza com a aula ambiental.  Per davant d’aquesta cabana marxa un sender fins el Saut de Pomèro, un salt d’aigua que ens desviarà de la nostra ruta poc més de cinc minuts i que si anem bé de forces val la pena acostar-nos-hi.

La ruta, però, segueix per la pista principal, passa pel costat d’un aparcament i va virant a l’esquerra. Aviat torna a virar a la dreta rodejant la Cabana d’era Artiga, i sortim a la vall veïna del Barranc des Pois.

Creuem les aigües que baixen dels cims que ens rodegen per un pont de pedra des del que podrem veure peixos amb una mica de sort. Tot just creuar el pont, canviem el sentit de la nostra marxa i ens encarem cap al nord.

A pocs metres del pont veiem un portal que només creuar-lo ens condueix per un sender més estret cara avall i flanquejat per una barana de fusta. Ja dins el bosc, a l’ombra dels arbres, sentim el brogit de l’aigua al fons del sot.

Arribant ja a les envistes dels primers salts d’aigua dels Uelhs, trobem un banc i un nou portal, que ens condueix per unes escales avall resseguint els espectaculars que fa l’aigua del riu Joèu que apareix en aquest punt després de creuar els Pirineus pel subsòl des dels Aigualluts.

Al capdavall de la baixada ens espera un pont de ferro que ens ajudarà a creuar el riu. Ja des de l’altra banda podrem observar els Uelhs deth Joèu des d’un petit mirador.

Amb els salt d’aigua a la nostra esquena enfilem per un camí de terra que ens pocs metres ens deixa a l’aparcament on té la primera parada el trenet. Tot i que aquest és el final de la ruta circular dels Uelhs, nosaltres vam baixar per la pista asfaltada fins la Mair de Diu d’era Artiga on teníem el cotxe. A més d’estalviar-nos un trajecte amb el tren, vam gaudir del vell bosc que vam creuar i de l’espectacular Hònt deth Gresilhon.

EL MILLOR D’AQUESTA RUTA.
  • L’espectacularitat dels circs glacials que culminen la vall de l’Artiga de Lin. Val molt la pena parar una estona a contemplar la magnificència dels cims que la rodegen i, alhora, es una bona oportunitat per explicar les característiques d’aquestes valls excavades durant anys per la força del gel que els va donar aquesta forma d’U característica.
  • L’encertada decisió de restringir el trànsit motoritzat en un lloc tan concorregut i amb un valor ambiental tan elevat ens ofereix l’oportunitat de viatjar amb un trenet que farà les delícies dels més menuts.
SABIES QUE…

Els Uelhs deth Joèu formen part d’un fenomen càrstic d’allò més impressionant. Les aigües del riu Éssera desapareixen sota terra als Aigualluts, prop de Benasc, sota la mirada de l’Aneto, per tornar a sortir amb virulència just en el salt d’aigua protagonista d’aquesta excursió. Aquestes aigües aniran al Garona per acabar desembocant a l’Atlàntic, i no pas a la Mediterrània com fan les aigües superficials de l’Éssera.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Val d’Aran

La Val d’Aran és un paradís pels senderistes. A la banda nord dels Pirineus, el clima atlàntic li concedeix una verdor exuberant. En aquest enllaç el Conselh Generau d’Aran ens recomana algunes rutes fàcils per fer en família.

Palai de Gèu

Ho heu endevinat, això vol dir Palau de Gel. També podem aprofitar que som a prop de Vielha per acostar-nos a la pista de gel i patinar una estona amb tota la família i passar-nos d’allò més bé i endur-nos un parell de cops de cul cap a casa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s