Estany de Banyoles

estanybanyoles_apasdeformiga.jpg

  • DISTÀNCIA: 6,45 km
  • DESNIVELL: + 43 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: No té cap complicació.

track de la ruta

COM ARRIBAR-HI.

Nosaltres vam començar la volta a l’Estany just davant de l’oficina d’informació, la caseta pesquera número 10. Al carrer que hi ha davant, el Passeig Darder, hi ha aparcament i per arribar-hi només hem de seguir les indicacions de l’oficina un cop arribem a Banyoles.

De totes maneres la volta a l’Estany es pot iniciar des de diferents punts, per tant podeu buscar altres llocs on aparcar el vostre vehicle.

LA RUTA.

Doncs, com dèiem, vam començar la ruta a l’oficina d’informació turística que hi ha vora l’Estany i ho vam fer en sentit antihorari. La ruta no té cap complicació i és certament fàcil de seguir, però us l’intentarem descriure una mica.

Començarem passant vora algunes casetes pesqueres, típiques de l’Estany de Banyoles, i ben aviat arribem a les instal·lacions del Club Natació Banyoles, que haurem de rodejar per tornar a trobar la vora de l’aigua uns metres més enllà.

Passarem, en aquest punt pel Parc Neolític de la Draga, amb unes cabanes força espectaculars, i anirem tombant a la dreta fins que veurem el quiosc del Parc de la Draga, on veurem els indicadors de la volta a l’Estany que ens fan tombar a l’esquerra.

Entrem ara en una zona més boscosa, amb un tapís de cua de cavall al sotabosc i trobem la zona de bany de la Caseta de Fusta. Seguim avançant fins que sortim a una clariana on hi trobem el mirador de la Torre del Rem.

A partir d’aquí la ruta va tombant a l’oest per resseguir la part més septentrional de l’Estany. Deixarem una cruïlla a la dreta que va cap a Lió i anem rodejant la Llacuna dels Amaradors, a la qual ens podem acostar.

Un cop superem la Llacuna dels Amaradors, ja ens encarem al sud i ens capbussem al bosc de Can Morgat. Tot creuant el bosquet passarem pel costat de la Font del Camp de Baix i acabarem sortint a la carretera GIV-5248, just sota Can Morgat.

A partir d’aquí la ruta va seguint la carretera i passo vora alguns miradors com la Punta Cuaranya, alguns miradors de fusta a peu de carretera o la Punta Freixenet. A l’altra banda de la carretera també hi trobarem l’indicador del brollador de la Riera de Castellar

S’acaba el tram vora la carretera a les envistes de Santa Maria de Porqueres, on el nostre camí va virant a l’esquerra per endinsar-se al Paratge Coromina i trobar la Font del Rector. Just després de la Font passarem a tocar de Santa Maria de Porqueres (que és un punt d’informació també).

A partir d’aquí encarem l’últim tram de l’excursió, creuarem la Riera Marquès, deixarem enrere el mirador del Vilar, passarem vora l’Estanyol del Vilar i arribarem als carrers de Banyoles i al Passeig Darder on hem començat la ruta.

EL MILLOR D’AQUESTA RUTA.
  • L’aigua és la gran protagonista. Durant l’excursió ens podrem acostar a l’estany a diferents punts per tal de gaudir dels seus reflexes, o simplement del paisatge en conjunt. A més, a l’estiu trobem diversos punts on banyar-nos. I durant tota la volta anirem trobant ànecs que estan tan acostumats a les persones que segur que ens vénen a saludar (o a mirar si aconsegueixen alguna cosa per menjar).
  • El trajecte és molt còmode, completament planer i amb el camí molt ben condicionat. Per tant el podem fer caminant, però també empenyent un cotxet o amb bicicleta. Nosaltres, per exemple, el vam fer amb els adults caminant i els nens pedalant.
SABIES QUE…

L’Estany de Banyoles s’omple amb les aigües que li arriben a través d’un entramat de canals subterranis que provenen de la zona de l’Alta Garrotxa. Concretament l’aigua que veiem a l’Estany és la que es recull a l’espai comprès entre Sadernes i Oix, on es filtra cap a dins la terra per acabar sortint a la superfície a la zona de Banyoles.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Les Estunes

Al municipi de Porqueres, a tocar de Banyoles, hi trobem el paratge de les Estunes. Es tracta d’un conjunt de baumes i grans esquerdes a la roca per on podem passejar fent una mica de contorsionisme. I tot emmarcat en un bosc de grans alzines.

El recorregut dura entre un quart i mitja horeta, però és certament entretingut i emocionant per la canalla.

El Museu Darder

El Museu Darder va ser reobert l’any 2007 i es va incorporar a la seva ja cèlebre col·lecció d’història natural un espai dedicat a explicar el fenomen hidrogeològic de la conca lacustre de l’Estany de Banyoles.

A més, a la recepció del museu es pot demanar un material per tal de realitzar un joc en família tot visitat l’espai Darder.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s