Prat de Cadí

PratCadí_apasdeformiga.jpg

  • DISTÀNCIA: 6,00 km (anada i tornada)
  • DESNIVELL: + 345 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: L’anada són tres quilòmetres en pujada continua. Compte si hi anem amb nens molt menuts o que no estan acostumats a caminar, perquè els rebentarem.

track de la ruta.

COM ARRIBAR-HI.

Iniciarem la ruta al Coll de Pallers, a uns 250m per una pista del nucli d’Estana. Per arribar-hi, a la sortida de Martinet si venim de Puigcerdà (entrada si venim de la Seu d’Urgell), agafarem la carretera LV-4055 creuant el Segre direcció Montellà.

A pocs metres d’haver agafat aquesta carretera ens desviem direcció Estana per una carretera en força mal estat que ja ens durà fins el poble. Creuem el poble i seguim per una pista de terra que ens portarà fins a l’aparcament del Coll de Pallers on també hi ha un parell de taules de pícnic.

LA RUTA.

L’excursió es pot començar al mateix poble d’Estana, però anant amb nens i degut al desnivell que superarem és aconsellable estalviar-nos aquest mig quilòmetre.

Així doncs, sortim del Coll de Pallers per un camí seguint els cartells que indiquen Prat de Cadí i la Canal de Cristall. El sender que seguirem és el PR-C121 que va d’Estana a la Canal de Cristall, que s’enfila per la cara nord als cims del Cadí i està senyalitzat amb marques blanques i grogues.

Comencem a enfilar-nos per un tram de pi roig i boixos que acaba desembocant a un petit tros planer custodiat per alguns prats. Aviat, però, deixem la clariana i ens tornem a endinsar dins el bosc per enfilar-nos ràpidament per un corriol rocallós.

Arribem ara a un tram més assolellat, amb la roca descomposta que vira a la dreta i ens farà pujar fins atrapar la carena. Aquí ja virem de nou cara el sud i seguim pujant entre trams de rocam i trams de pi roig.

Acabem aquesta zona on ens toca més el sol arribant a una porta “automàtica” que farà les delícies dels més petits. Això d’obrir i que la porta se’ns tanqui tota sola mitjançant un sistema de politges és certament curiós.

Creuem la porta i sortim a una nova clariana, que enfilarem cap a la nostra esquerra. Un cop travessada la clariana ens endinsem de nou al bosc i seguim guanyant alçada ràpidament fins que arribarem al Collet Roig, que segur que sabrem identificar pel color vermell intens de la terra que trepitgem.

Deixem el coll enrere i ens capbussem dins la pineda per encarar l’últim tram abans d’arribar a Prat de Cadí. A partir d’ara el corriol suavitza molt la seva pendent i només ens quedarà una petit pujadeta després de creuar un torrent per sortir de sobte a l’espectacular prat que dóna nom a la nostra excursió.

Ens costarà no quedar bocabadats amb aquest prat alpí resguardat per les impressionants parets del Cadí. Ja només ens queda menjar-nos l’entrepà, jugar, saltar, fer tombarelles i córrer una estona, abans de tornar desfent el camí de pujada.

EL MILLOR D’AQUESTA RUTA.
  • Seure (o estirar-se) una estona contemplant les parets del Cadí per recuperar l’alè després de la pujada. Però sobretot jugar, córrer, observar, riure… amb els més menuts. Malgrat s’hagin queixat més d’una vegada durant la pujada de que estaven ben cansats, quan arribin a Prat de Cadí quedaran atrapats per la màgia del paratge i no podran parar quiets! Quan sigui hora de baixar de nou ja en parlarem…
  • Hem llegit que, amb l’ajuda d’uns prismàtics, és relativament fàcil veure ramats d’isards fent equilibris per les parets de roca del Cadí. Nosaltres no en vam veure cap, però val la pena provar-ho… Sort!
SABIES QUE…

La terra roja que trobarem al Collet Roig prové d’un període geològic que s’anomena Permià (ara fa uns 260 milions d’anys), quan tots els continents s’estaven unint en el súper-continent Pangea. Resulta que aleshores, a la zona del Cadí, l’ambient era desèrtic i a les zones a resguard del Cadí s’hi van dipositar materials argilosos portats pel vent i les crescudes dels torrents. Aquests materials es van oxidar pel seu contingut en ferro i això els dóna aquest característic color vermell.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Parc dels búnquers

A Martinet hi tenim el Parc del búnquers de Martinet i Montellà, un espai amb diversos búnquers construïts per Franco com a resultat de la seva obsessió per evitar una invasió a través dels Pirineus. Els búnquers de Martinet formen part de la Línia Pirineus, una línia de defensa  que va sembrar de búnquers l’espai que va del Cap de Creus a Euskadi.

Si ens dirigim al Centre d’Interpretació podrem trobar diversa informació, realitzar un recorregut exterior sense guia o fer visites monitoritzades.

La Casa del Riu

També a Martinet hi trobem la Casa del Riu, un centre d’informació i interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró. En aquest espai hi podrem trobar, a més de l’oficina d’informació: una exposició dedicada als ecosistemes fluvials, una exposició que explica l’origen del poble de Martinet, un espai de lleure amb un observatori de fauna i un itinerari senyalitzat dedicat a la llúdriga.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s