Castell de Dosrius

CastellDosrius_apasdeformiga.jpg

  • DISTÀNCIA: 3,18 km
  • DESNIVELL: + 144 metres
  • DIFICULTAT TÈCNICA: No n’hi ha cap.

track de la ruta.

COM ARRIBAR-HI

Si venim per l’AP-7, en sortirem per la sortida 12 de Cardedeu. Un cop fora de l’autopista, a la rotonda, seguirem per la carretera C-35 direcció Sant Celoni. I ens desviarem a l’alçada de Llinars del Vallès per la B-510 direcció Dosrius.

Si venim per la costa, deixarem l’autopista C-32 a la sortida 99 per agafar la C-60 direcció Granollers. Un cop passat el poble d’Argentona, ens desviarem per la B-510 a la dreta direcció Dosrius.

LA RUTA.

De davant l’Ajuntament estant, prendrem el carrer Sant Antoni direcció l’església. Passarem per davant la rectoria i, tot voltat el campanar, enfilarem pel carrer de Sant Iscle i Santa Victòria. A la primera cruïlla, on hi ha una illeta enjardinada, ens desviem lleugerament a la dreta per un carrer aparentment sense sortida que ens durà a una petita zona verda amb el camí de terra i algunes roques decorades amb pintades. Des d’aquí pugem unes escales que desemboquen a la Ronda Francesc Macià.

Creuem el carrer i enfilem pel carrer que ens queda just davant, el carrer Mil Pins. Pocs metres més endavant, el carrer fa un gir a l’esquerra i nosaltres ens desviem a la dreta per un camí de terra que al seu inici està lleugerament emporlanant.

El camí puja ràpid en forma de llargs escalons fins que sortim de nou a un carrer, que resulta ser el mateix Mil Pins que hem deixat uns minuts abans. El seguim cap a la dreta i quan sembla que comença a girar cap a l’esquerra, nosaltres el tornem a abandonar per la dreta seguint un corriol ben trepitjat.

El corriol va pujant tranquil·lament en direcció nord per la zona més agradable de tota la ruta. Transitant per un bosc frondós, típic del massís del Montnegre-Corredor, amb una vegetació molt diversa, ens anem enfilant fins que el corriol va virant a la dreta i acaba desembocant a una pista ampla i transitable, que resulta ser la continuació del nostre conegut carrer Mil Pins.

Agafem la pista a mà esquerra, i una cinquantena de metres més endavant trobem una altra pista menys fresada que s’enfila de nou a la nostra esquerra. L’agafem i pocs metres més endavant gira 180º a l’esquerra de nou per encarar-nos cap a l’est. Unes passes més endavant trobem un gran dipòsit de la companyia d’aigües i la pista ens fa canviar el sentit de la marxa de nou ara cap a l’oest.

Només girar ja entreveiem el tros de paret que resta del Castell de Dosrius i un corriol s’hi enfila de dret a la nostra esquerra. Grimpem pel caminet i sortim a la petita esplanada que culmina l’excursió, des d’on tindrem una excel·lent panoràmica de la vila de Dosrius i, si afinem la vista, del Castell de Burriac.

EL MILLOR D’AQUESTA RUTA.
  • Nosaltres vam fer la ruta circular, passant per la urbanització. Eviteu-ho. El tram descrit és molt més acollidor i trepitja menys asfalt. Desfeu la ruta per allà mateix i gaudiu del tram de corriolet. Deixeu que els nens hi campin lliures, pujant i baixant marges i roques, i deixeu que observin i toquin les plantes que l’envolten.
  • Un cop al cim preneu-vos una estona per seure, descansar, fer un mos i gaudir de les vistes (malgrat no siguin molt espectaculars). Amb la paret de la torre del Castell vigilant-nos les esquenes els més menuts podran recuperar forces després de l’ascensió perquè la baixada no es faci feixuga.
SABIES QUE…

La paret que resta dreta del Castell de Dosrius són les restes d’una torre quadrada. Si ens hi fixem podrem distingir dues fileres d’espitlleres. Però l’estructura, la planta i les dimensions del castell no es coneixen, perquè no se n’ha fet cap estudi a fons, ni cap excavació arqueològica que servissin per treure’n l’entrellat.

QUÈ MÉS PUC VISITAR?

Santuari del Corredor

El santuari, edificat el segle XVI damunt d’un temple anterior, sempre ha estat molt visitat pels pobles de la rodalia, tant del Maresme com del Vallès. Té una gran tradició l’aplec del Dilluns de Pasqua juntament amb els altres tres que s’hi fan al llarg de l’any: el de Dosrius, el de Canyamars i el de Tardor.

Al Santuari del Corredor hi trobarem un punt d’informació del Parc Natural del Montnegre-Corredor. Així, des d’aquest punt podrem iniciar algunes rutes senyalitzades. I si volem menjar, podem dirigir-nos a la zona d’esplai del Corredor, on trobarem taules, cadires, lavabos, cafeteria, fonts…

Pou de Glaç de Canyamars

El municipi, situat a la capçalera de la riera d’Argentona (allí l’anomenen de Dosrius), engloba els nuclis de Dosrius, Canyamars i Can Massuet.

Aquí en podreu llegir algunes dades sobre la seva història i l’arquitectura de l’estructura. I en aquest altre enllaç hi teniu la passejadeta des de Canyamars al wikiloc.

Anuncis

Un pensament sobre “Castell de Dosrius

  1. Retroenllaç: la Plana del Corredor | A pas de formiga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s